Da vidimo koje su to vrste zrna kave. Postoje četiri glavne vrste: Robusta, Arabica, Liberica i Excelsa. Najpopularnija je Arabica, koja čini oko 60-70% kave koja se proizvodi u svijetu. Robusta se također često koristi. Liberica i Excelsa su rjeđe, ali možete ih ponekad pronaći.
Koje su različite vrste zrna kave?
U svijetu kave postoje različite vrste zrna kave. Zapravo, postoje četiri glavne vrste, i svaka ima svoje karakteristike i okus. Da vidimo koje su to vrste, kakav im je okus i odakle potječu.


Što su zrna kave?
1. Robusta zrna kave
Robusta je druga najpopularnija vrsta kave na svijetu, a posebno je popularna u Europi, na Bliskom istoku i u Africi. Naziv ""Robusta"" govori o njezinom jakom i intenzivnom okusu. Ova kava sadrži mnogo kofeina i otpornija je od Arabice, jer kofein odbija insekte i štiti je od štetočina.
Kakav je okus?
Robusta ima jak i prepoznatljiv okus, često oštriji i intenzivniji od drugih vrsta kave. Ponekad može biti i gorka. Također, ima jaku aromu koja dopunjuje njezin okus.
2. Arabica zrna kave
3. Liberica zrna kave
Spremite se da upoznate fascinantnu Liberica kavu! Ova jedinstvena kava potječe iz zapadne i središnje Afrike, a posebno iz Liberije. Po čemu je posebna? Ima predivnu cvjetnu aromu i jak, ""dimljeni"" okus koji se ne zaboravlja! Zanimljivo je da Liberica čini samo 2% svjetske proizvodnje kave - pravi skriveni dragulj!
Nije bila poznata do kraja 19. stoljeća, kada je postala popularna u jugoistočnoj Aziji. Razlog za to je bila gljivična infekcija koja je uništila usjeve Arabice u toj regiji.
Biljka Liberica je veća od Arabice i Robuste. Plodovi su različitih veličina i oblika, što je čini još zanimljivijom. Lako podnosi toplinu i vlagu, pa je omiljena među uzgajivačima u Maleziji i na Filipinima.
A kakav je okus? Liberica ima specifičan i pomalo kontroverzan okus - ili je volite ili ne, nema sredine! Neki kažu da ima okus orašastih plodova, drveta i da je vrlo jaka. Drugima je previše jaka, pa više vole blažu kavu.
3. Excelsa zrno kave
Ako ste stigli do ovog dijela članka, sjajno! Jer upravo se spremamo završiti i dati vam pravu ideju o tome koju vrstu kave odabrati (nema ništa loše ni u isprobavanju svih).
Dakle, prelazimo na posljednju vrstu zrna kave, zrno kave Excelsa. Smatraju se varijantom Liberice, ova zrna se prvenstveno uzgajaju u jugoistočnoj Aziji i čine samo mali dio svjetske proizvodnje kave. Po čemu se ističu? Pa, za početak, nude jedinstven profil okusa koji naginje voćnoj strani, što ih izdvaja iz gomile.
I evo jedne zabavne činjenice: Excelsa zrna imaju manje kofeina u usporedbi s drugim sortama. Excelsa zrna se mogu pohvaliti prepoznatljivim profilom okusa koji će sigurno ostaviti dojam. Poznata su po svojim voćnim podtonovima, dodajući divnu složenost svakom gutljaju.
Iako možda nisu toliko prepoznata kao neke druge sorte kave, Excelsa zrna se često koriste u mješavinama kako bi se poboljšala složenost okusa, a ne prodaju se kao kava s jednim podrijetlom. Dakle, ako želite podići svoje iskustvo ispijanja kave s daškom voćne dobrote, Excelsa zrna bi mogla biti savršen izbor za vas
Koja su zrna kave najjača?
Koja zrna kave odabrati za svoju kavu?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.







































































Quick re-order
Centar za pomoć
