Loading...
Loading...

Što je espresso?

Hajde da pričamo o zvijezdi vaše jutarnje rutine i osnovi bezbroj ukusnih napitaka od kave - Espressu

Espresso je mali, ali moćan napitak koji u svakom gutljaju donosi bogat i intenzivan okus. Pravi se tako što se vruća voda pod visokim tlakom propušta kroz sitno mljevenu kavu, čime se dobiva koncentrirana doza s prepoznatljivom pjenom na vrhu, poznatom kao krema. Ovakav način pripreme ističe sve arome kave, pa je espresso omiljen među ljubiteljima "čiste" kave, ali i kao osnova za mnoge druge napitke. Bilo da uživate u čistom espressu ili u Latte ili Cappuccino kavi, espresso je suština kave. Želite li saznati više? Probajte NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso i prepustite se čarima espressa uz ovaj članak.

icon quoteicon quote
After getting inspired by these countries, take a break from the rush of everyday life, choose your NESCAFÉ® Dolce Gusto® and plan your next adventure-flavored vacation

Povijest Espresso kave

Želite li čuti nešto o povijesti espressa? Krenimo! Kao i mnoge druge popularne kave, i espresso je nastao u Italiji prije gotovo 100 godina. Za to moramo zahvaliti legendarnom Luigiju Bezzeri iz Milana. On je izumio espresso koristeći paru pod tlakom (i da, prvi je to učinio!), i tako je dobio jaku kavu brže nego ikada prije.

Naziv ""caffé Espresso"" znači ""iscijeđena kava"", što se odnosi na to da se voda pod velikim tlakom ""procijeđuje"" kroz sitno mljevenu kavu. Espresso je postao sve popularniji krajem 19. i početkom 20. stoljeća, kada je potražnja za kavom naglo porasla. Do 1940. godine, proces pravljenja ovog kultnog napitka je bio usavršen.

 

 

Obilježite Nacionalni dan Espressa 23. studenog

Za mnoge od nas, svaki dan je dan za espresso. Ali, ako vam treba razlog da popijete još jednu šalicu, obilježite 23. studeni u kalendaru.

 

 

Kako se priprema espresso?

Hajde da popričamo o Espressu! Koncentriran, ukusan i pun arome. Jeste li primijetili one male doze koje baristi pripremaju? To je Espresso! Odličan je samostalno, ali i kao osnova za mnoge druge kave, kao što su Cappuccino, Latte, Americano i Macchiato. Espresso je vrlo intenzivan i jak, ali nevjerojatno ukusan! Zato se obično poslužuje u malim šalicama.

 

 

Kako skuhati Espresso?

Ako malo bolje razmislimo, Espresso je energetski izvor kave. Poslužuje se u malim dozama i pravi se tako što se vruća voda propušta kroz sitno mljevenu kavu. Na taj način se dobiva jaka i aromatična kava, koja je osnova za mnoge druge napitke.

 

 

Koliko kofeina ima u jednoj dozi Espressa?

Espresso - "kralj" kofeina! Možda ste čuli da je vrlo "jak". I to je istina, ali nema razloga za brigu! Količina kofeina ovisi o dozi. Jedna doza ima od 29 do 100 miligrama kofeina, a dupla od 58 do 185 miligrama. Ovo može biti dobra informacija koju bi trebalo znati!

 

 

Popularni napitci koji se prave s espresso kavom

Predstavljamo vam četiri neodoljive kave na bazi Espressa! Svaka je posebna na svoj način. Ako volite jaku kavu, tu je klasični Espresso. Ako želite nešto slatko, probajte Espresso sa šlagom. Za ljubitelje kremastih kava, tu je Latte - mlijeko i espresso u savršenoj harmoniji. A za one koji vole pjenu, Cappuccino je idealan - espresso, mlijeko i pjena, sve u jednom! Pročitajte nastavak i saznajte sve o ovim divnim kavama!

 

 

Klasični Espresso

Da biste napravili savršen Espresso, potrebna je preciznost i strast. Potrebno je pažljivo izmjeriti pravu količinu sitno mljevene kave, dobro je utisnuti i kuhati pod tlakom, kako bi se izvukla sva aroma i okus. Bilo da pijete čisti Espresso ili ga koristite kao osnovu za druge kave, taj jak i aromatičan napitak je "duša" vaše kave.

 

 

Espresso con Panna

Upoznajte Espresso con Panna - divnu mješavinu koja vaše iskustvo ispijanja espressa podiže na novu razinu. Zamislite baršunastu dozu espressa okrunjenu oblačićem božanstvenog šlaga, stvarajući skladan spoj bogatog okusa kave i kremaste slatkoće. To je kao da si svakim gutljajem priuštite mali komadić raja u kavi. Bilo da žudite za luksuznim podizanjem raspoloženja ili želite zadovoljiti svoju želju za slatkim, Espresso con Panna je savršeno zadovoljstvo koje će uzdići vaš ritual ispijanja kave.

 

 

Latte

Uživajte u toplini i kremastom okusu klasične Latte kave! Zamislite savršenu kombinaciju espressa i toplog mlijeka, s nježnom pjenom na vrhu. To je kao topli zagrljaj u šalici - umirujuće i poznato, a opet tako posebno. Bilo da započinjete dan ili radite pauzu, Latte je savršen izbor kada vam je potrebno malo topline i uživanja.

 

 

Cappuccino

I za kraj - Cappuccino! U ovoj kavi, Espresso je glavni sastojak! Prvo se skuha doza espressa, koja je osnova za cijelu kavu. Zatim se dodaje toplo mlijeko, da ublaži jačinu espressa. I na kraju, dodaje se pjena od mlijeka, koja daje prepoznatljivu kremastu teksturu. Ukratko - Espresso je osnova za savršeni cappuccino koji svi obožavamo

 

 

Kako se pije Espresso?

Kako se pije Espresso? Polako i s uživanjem! Prvo, udahnite duboko i osjetite predivnu aromu - to je samo "uvod" u ono što slijedi. Zatim, prinesite malu šalicu Espressa usnama i polako otpijte gutljaj. Osjetite intenzivan okus i uživajte u svakoj nijansi. I ne žurite - Espresso se pije polako, kako biste u potpunosti osjetili njegovu snagu i aromu!

 

 

Koja je razlika između Espresso kave i obične kave?

Prije nego što završimo, da razjasnimo razliku između Espressa i obične kave. Kao što vjerojatno znate, Espresso je osnova za gotovo sve druge kave. Baristi koriste vodu pod visokim tlakom da bi "protjerali" vodu kroz zbijenu mljevenu kavu, i tako dobivaju gustu, sirupastu tekućinu s prelijepom pjenom na vrhu, koja se zove krema. To je "tajna"! Za razliku od drugih kava, koje se sporije filtriraju, kod Espressa je brzina najvažnija.

 

 

Razina kofeina

Kada uspoređujemo razine kofeina, ključno je razumjeti razlike između Espressa i obične kave. Unatoč svojoj maloj veličini, Espresso sadrži višu koncentraciju kofeina, pružajući brzi poticaj energije. Nasuprot tome, obična kava nudi postupnije oslobađanje kofeina, osiguravajući održivu energiju tijekom vremena. Bilo da preferirate brzi udar Espressa ili postojanu energiju kave, obje opcije zadovoljavaju različite preferencije i potrebe.

 

 

Proces filtriranja

Espresso se pravi na poseban način - sitno mljevena kava se sabija u portafilter, a zatim se kroz nju propušta vruća voda pod visokim tlakom. Na taj način se izvlače sve arome i ulja, i dobiva se koncentrirana kava s bogatom pjenom (krema). Obična kava se, s druge strane, pravi tako što se vruća voda prelije preko krupnije mljevene kave, i polako se filtrira. Tako se dobiva veća količina kave, blažeg okusa. Bilo da volite jak Espresso ili blažu filter kavu, svaka ima svoje prednosti i pruža jedinstveno iskustvo.

 

 

Razlika između Svijetlog Espressa i običnog Espressa

Razgovarajmo o razlici između svijetlog i običnog Espressa—sve je u okusu i jačini! Dakle, zamislite ovo: obični Espresso ima snažan udarac sa svojim odvažnim, intenzivnim okusom i višim sadržajem kofeina, savršen za one koji vole snažan poticaj za početak dana. Sada, upoznajte svijetli Espresso, glađu i blažu opciju koja nudi lakši profil okusa. To je kao opušteni rođak običnog Espressa, i dalje ukusan, ali s nježnijim poticajem kofeina. I evo najboljeg dijela: da, svijetli Espresso zaista može biti bez kofeina, nudeći sav okus bez kofeinskog udarca. Dakle, bilo da ste raspoloženi za odvažan poziv na buđenje ili opušteniji trenutak uz kavu, savršeni napitak čeka na vas!

 

 

Koja je razlika između Espressa i Ristretta?

Razlikuju li se Espresso i Ristretto? Da! Razlika je u okusu! Iako su obje kave jake, Ristretto je još jači. To je kao "jači rođak" Espressa - pravi se s istom količinom kave, ali s manje vode, pa je doza manja i koncentriranija. Zato Ristretto ima bogatiji i intenzivniji okus od običnog Espressa. Običan Espresso, s druge strane, ima uravnotežen okus i veći volumen, pa je idealan za one koji vole klasičnu kavu. Dakle, bilo da želite jak "udar" kofeina ili blaži okus, postoji savršena kava za vas
cup of americano coffee
Saznajte više o kavi
Sada kada ste upoznali svijet Espressa, nastavite istraživati i otkrijte različite vrste kave ovdje.
 LATTE MACCHIATO
LATTE MACCHIATO
Iepaidīga un jutekliska
GÅ TIL PRODUKTET
LATTE MACCHIATO CARAMEL
LATTE MACCHIATO CARAMEL
Maiga un jutekliska
GÅ TIL PRODUKTET
Cappuccino
Cappuccino
Ekstra kremet
GÅ TIL PRODUKTET
NY Morning Blend
Taste the coffee shop at home with his Rich & Roasty notes
Buy now
NY Morning Blend
Taste the coffee shop at home with his Rich & Roasty notes
Buy now
Miami Morning Blend
Taste the coffee shop at home with his Rich & Roasty notes
Buy now
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Kā pagatavot ledus kafiju?
Kā pagatavot ledus kafiju?
7 min
Kas ir Frappé?
Kas ir Frappé?
5 min
Latte Macchiato, salīdzinot ar Cappuccino: kāda ir atšķirība?
Latte Macchiato, salīdzinot ar Cappuccino: kāda ir atšķirība?
5 min