Latte Macchiato naspram Cappuccina - Detaljnije o razlikama
Podrijetlo kava:
Latte Macchiato i Cappuccino potječu iz Italije i tamo su postali vrlo popularni.
Sadržaj kofeina
Cappuccino obično ima manje kofeina od Latte Macchiata, jer sadrži više mlijeka. Ipak, količina kofeina ovisi o tome koliko je jak espresso i kolika je doza.
Sastojci ovih kava:
Obje kave sadrže iste sastojke: espresso, toplo mlijeko i pjenu. Ali, količina sastojaka i način pripreme su različiti, pa imaju različit okus i teksturu.
Razlike u okusu
Cappuccino ima jak okus espressa, koji je u ravnoteži s kremastom pjenom. Latte Macchiato je blaži i nježniji, s blagim okusom espressa.
Kako se prave:
Cappuccino se pravi tako što se pomiješaju jednaki dijelovi espressa, toplog mlijeka i pjene. Latte Macchiato se pravi tako što se toplo mlijeko prelije preko espressa, da bi se dobili slojevi.
Nutritivna vrijednost:
Nutritivna vrijednost ovih kava ovisi o vrsti mlijeka i dodataka (arome, šećer...). Uglavnom, obje kave sadrže ugljikohidrate i proteine iz mlijeka, kao i malo masti.
Tekstura i pjena:
Cappuccino ima debeli sloj pjene na vrhu, pa je vrlo kremast. Latte Macchiato je nježniji, jer se toplo mlijeko pomiješa s espressom.
Ukratko, Latte Macchiato i Cappuccino potječu iz Italije, ali nude različito iskustvo. Bilo da volite jak Cappuccino ili nježni Latte Macchiato, obje kave su odličan izbor!